Šeškai barsukai: mūsų mažai žinomi uodeliai

Šeškai barsukai: mūsų mažai žinomi uodeliai

Šeškų barsukų snukis kaip didelės žiurkės, kūnu kaip manguto, dryžuota nugara kaip skunksas ir uodega kaip šepečiai.

2023 m. sausio 6 d., 09:25 val

Paskutinį kartą keista: 2023 m. sausio 6 d., 09:30 val

Stambiadantis šeškas barsukas turi baltą nugaros juostelę iki pat uodegos pagrindo

“>

Stambiadantis šeškas barsukas turi baltą nugaros juostelę iki pat uodegos pagrindo

Iki 2008 m. niekas nežinojo, kad Bangladeše gyvena šeškai barsukai. Tik po to, kai medžiotojams pavyko užfiksuoti keistai atrodantį žinduolį netoli arbatos sodo Moulvibazar rajone, šis padaras patraukė žiniasklaidos dėmesį.

Susekti jo tapatybę mokslininkams pasirodė mįslinga užduotis. Po ilgų diskusijų ir diskusijų jie galiausiai nustatė, kad gyvūnas yra stambiadantis šeškas barsukas.

Ir dar visai neseniai tai buvo vienintelis šeškų barsukų egzistavimo Bangladeše įrodymas, kad gyvūnas net nepateko į 2015 metais Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) sudarytą šalies žinduolių sąrašą.

Atrodė, kad gyvūnas dingo ore.

Šeškai barsukai sudaro nedidelę penkių rūšių grupę, priklausančią Melogale genčiai – visos apsiriboja Azija, pradedant Kinija rytuose iki Nepalo vakaruose ir Indonezijos pietuose. Net tarptautiniu mastu labai mažai žmonių žino apie šių žinduolių egzistavimą.

Naujausią šeškinių barsukų rūšį – Vietnamo barsuką – mokslas aprašė tik 2011 m., tad nieko keisto, kad Bangladeše jis mažai žinomas.

Borneo šeškui barsukui gresia išnykimas dėl nelegalios medžioklės ir prekybos gyvūnais

“>
Borneo šeškui barsukui gresia išnykimas dėl nelegalios medžioklės ir prekybos gyvūnais

Borneo šeškui barsukui gresia išnykimas dėl nelegalios medžioklės ir prekybos gyvūnais

Pagal išvaizdą ir įpročius šie gyvūnai yra unikalūs padarai.

Iš tikrųjų jie nėra šeškai, o artimi barsukų giminaičiai. Visų pirma, šeškai barsukai niekur neprilygsta mėsėdžiams žinduoliams – grupei, kuriai geriau atstovauja katės ir šunys, tigrai ir vilkai ir kt.

Jie net mažesni už barsukus, užauga tik iki šeškų dydžio. Šeškų barsukų snukis kaip didelės žiurkės, kūnas kaip manguto, balta juostelė ant nugaros kaip skunksas ir uodega kaip šepetys.

Antra, gyvūnai neatitinka mūsų įsivaizdavimo apie mėsėdžius žinduolius, kurie yra užsiėmę didesnio nei jų dydžio grobio nuėmimu ir plėšimu – tokia praktika netgi žinoma tarp šeškų, kitų mažų mėsėdžių žinduolių, kurie paviršutiniškai primena šeškus barsukus, bet yra įgudę medžioti.

Šeškų barsukų racioną daugiausia sudaro vabzdžiai ir kirminai. Ir jie priklauso mišriems amžinai žaliuojantiems miškams. Tai viskas, ką apie juos žinome.

Šie mažieji mėsėdžiai šepetėliais sėkmingai išvengė visiško mokslinio supratimo.

„Laukinėje gamtoje vargu ar kas nors išeina naktį ir stebi, ką šie gyvūnai veikia“, – praėjusių metų Mongabėjaus ataskaitoje nurodė pasaulinės gamtosaugos institucijos IUCN Mažųjų mėsėdžių specialistų grupės koordinatorius Williamas Duckworthas. .

Nėra patvirtintų duomenų apie mažadantį šeškinį barsuką Bangladeše

“>
Nėra patvirtintų duomenų apie mažadantį šeškinį barsuką Bangladeše

Nėra patvirtintų duomenų apie mažadantį šeškinį barsuką Bangladeše

Beveik visi šeškų barsukų įkalčiai buvo rasti atsitiktinai. Daugelis įrašų buvo gauti iš naminių gyvūnėlių rinkų ir prekybos laukiniais gyvūnais, kurių dauguma yra nereglamentuojami, ypač siaučiantys Indokinijos šalyse, ir dabar juos nerimą kelia besiplečiančios internetinės prekyvietės.

Nors šeškų barsukai sveria tik apie 2 kg, jie nėra apsaugoti nuo šiuolaikinių medžioklės metodų, tokių kaip vieliniai spąstai. Pats pirmasis vietnamiečių barsukų šeškų egzempliorius, pasiekęs mokslininkus, buvo išgelbėtas gyvūnas, sužeistas iš plieninių trosų pagamintų kilpų gaudyklių.

Iki šiol iNaturalist, pasaulinė svetainė, kurioje saugomi visų rūšių laukinės gamtos stebėjimai, turi mažiau nei 50 įrašų apie dvi šeškų barsukų rūšis Bangladeše, ty stambiadantius ir mažadantius šeškus barsukus.

Beveik pusė jų buvo nužudyti keliuose, kai kuriuose naminių gyvūnėlių turgeliuose parduodami egzemplioriai arba muziejų pavyzdžiai.

Išsamiausią Chattogram Hill Tracts žinduolių tyrimą atliko Creative Conservation Alliance, kuriam pavyko atsekti jo egzistavimą tik gentainių, sumedžiojusių porą egzempliorių, dėka.

Dr. Monirul H Khan savo leksike apie Bangladešo laukinę gamtą „Fotografinis Bangladešo laukinės gamtos vadovas“ pranešė apie kitą išgelbėtą gyvūną iš Kulauros, Moulvibazar.

Bangladešas dar neturi patvirtintų įrodymų apie smulkiadantius šeškus barsukus.

Nors ir retai matomi, šeškai barsukai gyvena mūsų rytiniuose miškuose. Nuotoliniu būdu pastatyti fotoaparato spąstai, technologija, kuri yra su jutikliu, galinčiu sekti bet kokį judesį ir leidžia fotografuoti retus gyvūnus, padarė šių būtybių nuotraukas. Padaugėjo šeškų barsukų in situ stebėjimų.

Nėra patvirtintų duomenų apie mažadantį šeškinį barsuką Bangladeše

“>
Nėra patvirtintų duomenų apie mažadantį šeškinį barsuką Bangladeše

Nėra patvirtintų duomenų apie mažadantį šeškinį barsuką Bangladeše

Tačiau fotoaparato spąstus reikia pastatyti tinkamose vietose. „Šeškai barsukai teikia pirmenybę šlapioms upelių vagoms, apibarstytas rieduliais ir akmenimis“, – pažymėjo Duckworthas dėl teisingo fotoaparato spąstų išdėstymo, kad būtų galima užfiksuoti šių gyvūnų nuotraukas.

Vykdydamas fotoaparato gaudymo tyrimus laikiausi gairių, o rezultatai buvo stulbinantys.

Šeškai barsukai yra patikimi šūvis bet kuriame rytiniame miške, atitinkančiame Duckwortho kriterijus.

Kai keliaujate upeliais, nesvarbu, ar tai būtų Sitakunda, Hazarikhil ar Sreemangal, įsitikinkite, kad šeškai barsukai šeškai eina tuo pačiu taku! Turime taikyti modifikuotus metodus, kad suprastume šiuos mįslingus gyvūnus.

Taip pat turime pripažinti, kad įrodymų nebuvimas nėra nebuvimo įrodymas.

Leave a Comment

Your email address will not be published.